söndag 29 december 2013

Året 2013 - 30 år som bokhandlare


Dags att summera året 2013. Ett speciellt år eftersom det är 30 år sedan vi tog över Jonzons Bokhandel från den legendariske Arne Jonzon.

Året när Bokia blev Akademibokhandeln
Mycket har hänt under året. Vi har lämnat Bokia bakom oss och sätter nu varumärket Akademibokhandeln på fasaden. Det blev Bokia under nästan tjugo år i samarbete med ett åttiotal andra egna företagare runt om i landet. Vi bildade tillsammans i början av 90-talet ett bolag, Bokia AB, som blev vår inköps- och samarbetsorganisation. Det blev framgångsrika år med detta koncept, men marknaden krävde med åren mer stordrift och därför föll det sig naturligt att KF och Bokia började diskutera ett närmare samarbete. KF hade med Akademibokhandeln ett drygt sextiotal butiker. Detta avtal, som kom till stånd under hösten i år, gör att antalet butiker blir nu ca 140. Det beslöts att varumärket Akademibokhandeln ska vara det som gäller för samtliga butiker. Därför heter vi nu från slutet av oktober Akademibokhandeln Vängåvan, men vårt företag heter givetvis Vängåvans Bok & Papper AB, som tidigare. Personligen hade jag föredragit att hitta ett nytt varumärke som signalerar både Bokia och Akademibokhandeln och att det är något nytt som föds. Kanske något i den här stilen?


Jag har skrivt mer om arbetet med bakom den nya kedjan i två inlägg, som finns att läsa här och här.





30 år som bokhandlare i Sundsvall
Vi har varit bokhandlare i Sundsvall i trettio år, men vad är det när vi tänker på vår historia som började 1 juli 1840 då A P Landin startade stadens första boklåda. Om den resan, i någorlunda rätt nedstigande led, har jag skrivit tidigare. Den kan läsas här.

Monica Gullman, som har varit hos oss nästan alla dessa år, går i pension vid årsskiftet. Vi kommer att sakna henne, men hon kommer säkert att jobba hos oss då och då även i fortsättningen.

Det har varit ett härligt år att vara bokhandlare. Först fick jag i april utmärkelsen Bra gjort för Sundsvall utdelad av kommunalrådet Jörgen Berglund. I november blev jag dessutom på Handels- och företagsgalan utsedd till Årets Marknadsförare. Båda dessa utmärkelser känner jag stor stolthet att ha fått och en bekräftelse på att jag och mina medarbetare gör skillnad i vårt arbete i och för Stenstan.

Ett par resor blev det i år. En buss tog oss och ett antal kunder i juni till Lasse Åbergs museum i Bålsta. En kul resa. Så åkte vi till Paris i oktober för att under några dagar gå i de klassiska författarnas spår med 25 kunder från oss och Saltsjöbadens bokhandel. Se resereportaget här.

2013 - vad har sysselsatt våra tankar under året? 
  • PISA-rapporten som kom i november visar att våra barns kunskaper är på väg till botten i jämförelse med andra OECD-länder. Var femte 15-åring har inte tillfredsställande läsförståelse! Män läser generellt mindre än kvinnor. Är det omanligt att läsa? Vad blir sådana fäder för förebilder för sina barn, framförallt pojkar. Yngre lärare i grundskolan läser mindre och mindre. Var tredje läser högst två böcker om år. Kan dessa förmedla glädjen med läsning till sina elever? Läs mer här.
  • Konkurrensen på bokmarknaden med allt flera kanaler där böcker säljs som lockvaror. Där är t ex stormarknader som plockar russinen ur kakan genom att sälja bästsäljande böcker under inköpspris. 
  • Vad har gjort oss missmodiga då? Förutom ovan inte så mycket. Kan kanske vara när vi jobbat med en kund i trettio minuter för att förstå kundens behov och till slut hittat den bok som skulle passa och kunden då säger, "Tack va, bra! Då går jag hem och beställer den på nätet". Jag skulle skämmas ögonen ur kroppen att utnyttja andras arbete för egen vinning.
  • Men det viktigaste av allt - Vad har stimulerat oss då? När vi ser att vi gör skillnad för människor. När vi får beröm (och det får vi ofta). När vi för en kund lyckas hitta en efterlängtad men svårfunnen bok. När vi får många deltagare på våra aktiviteter. När vi ser glada, härliga kunder! När vi får utmanande frågor. När vi lyckas med att tänka utanför ramarna, "nytänkande".

I media under året
Vi har glädjande nog fått mycket uppmärksamhet i media. Alla våra lokala tidningar, radio och tv har flitigt uppmärksammat våra aktiviteter. Vi har även fått mycket uppmärksamhet i nationella media för våra författaraktiviteter men även för sådana små saker att skolklasser kan få "äga" bokhandeln en timme för öppning.

Cecilia Träff, reporter på Sundsvalls Tidning, gjorde en lång intervju inför vårt 30-års jubileum. Det blev ett kul reportage, läs det här. I mellandagarna publicerade samma tidning en intervju med mig och Svenarne Jansson, också en mångårig medarbetare hos oss och även hos vår företrädare Arne Jonzon, om bokhandel förr och nu, läs här.

Kommunikation med våra kunder
Varje måndag under året skriver jag ett veckobrev, som når ca 2 500 prenumeranter per mejl. Där tipsar jag om kommande event, nya intressanta böcker och ibland lite privata reflektioner. Det är härligt att så många visar sin uppskattning av detta opretentiösa brev. Jag, tillsammans med några medarbetare, skriver även i fem kanaler på nätet: Bokens Afton, Bokhandlarns egna tankar, Aktuella böcker och recensioner, Akademibokhandeln Vängåvan och vår hemsida. Givetvis finns vi även på facebook

Författarbesök
Under året har vi haft ett drygt sextiotal författare på besök. Huvuddelen på kvällsaktiviteter, Bokens Afton, men även på vår-, höst- och julfestivalerna.

Vi har för andra året, tillsammans med lokala entreprenörer, etablerat Svenska Deckarfestivalen som ett årligen återkommande höstevent och även startat en stödförening, (som du gärna kan bli medlem hos).

Vilka härliga möten vi har haft med dessa författare. Det som är så roligt är att även de mest aktiva vill gärna komma till Sundsvall därför att man hört av kollegor att det är så trevlig publik. Sedan hjälper det kanske till att de får bo på Knaust och fotografera trappan. Vi brukar dessutom ha en liten efterfest efter Bokens Afton och det är då vi får höra de riktigt roliga och mustiga historierna. Men det har vi lovat hålla tyst om...

16 jan Hans Rosenfeldt och Michael Hjorth samt Kristina Ohlsson
31 jan Alexandra Charles (s)
31 jan Dag Öhrlund (s)

6 febr Bodil Jönsson (Spegelsalen, Stadshuset)
20 febr Täppas Fogelberg
25 febr Malin Persson Giolito

19 mars Therese Söderlind och Elin Olofsson
20 mars Helena Ekholm, och Sara Olsson (s)
22 mars Vibeke Olsson (s)

4 april Lasse Åberg och Janne Schaffer
24 april Vibeke Olsson

7 maj Jonas Moström
22 maj Bo Hagström
30 maj Pija Lindenbaum

12 aug Björn Hellberg (s)

5 sept Paolo Roberto och Kristin Kaspersen
5-7 sept Höstfestival (16 författare)
25 sept Kjell Lönnå

12 okt Annika Spalde och Pelle Strindlund (s)
16 okt Nisse Simonson (s)
17 okt Henrik Fexeus
19 okt Lotta Luxenburg (s)
29 okt Deckarfestivalen (9 författare)

6 nov Jan Guillou
12 nov Lena Sundström
18 nov Björn Ranelid
28 nov Pugh Rogefelt
28 nov Vibeke Olsson (s)

4 dec Arne Dahl och Jonas Moström
5 dec Susan Casserfelt (s)
5 dec Anna Olsson, Stig Wiklund, Sara Olsson (s)

7 dec Julfestival, (14 författare)
9 dec Annika Östberg

Så, räkna inte ut den svenska bokhandeln, som jag skrev i ett inlägg i februari, läs här.

Till sist


Men när bokhandlarns ben inte bär längre ska han sitta där och övervaka att alla små trainees sköter sitt jobb på golvet. Mellan varven kan han ta upp en bok ur sittsamlingen och läsa högt.

Tack alla härliga vänner för bokåret 2013. Nu ser vi fram mot 2014!

Gott Nytt År!

Lennart Bergström
Bokhandlar'n